MOSSELEN BEREIDEN IS NIET MOEILIJK EN JE GERECHT IS VAAK SNEL KLAAR. HIER EEN LIJSTJE MET DE 'DO'S' EN 'DON'TS' OM DE KANS OP SUCCES TE VERGROTEN.
DO'S
WEES ZUINIG MET ZOUT
In de schelpen van de verse mosselen zit nog het zilte water uit de zee. De mosselen zelf maken een gerecht vaak al zout genoeg. Proef dus altijd. Als je alleen mosselvlees gebruikt, zul je eerder geneigd zijn naar de zoutpot te reiken.
WEINIG VOCHT
Het is een misverstand dat je mosselen zou moeten koken in grote hoeveelheden water, wijn of een andere vloeistof. Mosselen stomen eigenlijk gaar. Hoog vuur dus en een deksel op je pan. Gebruik hooguit een dun laagje water of wat toegevoegd vocht zoals wijn, sherry of bijvoorbeeld pernod om smaak te geven aan het vocht dat uit de mosselen komt. Maar wat je eigenlijk echt wilt, is de zee proeven.
KORT MAAR KRACHTIG
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.
BAKKEN? DAN KOELEN!
Wil je mosselen bakken na het koken, laat ze dan eerst goed afkoelen. Dan houden ze een mooie vorm en textuur.
GROENTEN SNIJDEN
Als je mosselen met groenten bereidt, denk er dan aan dat de mosselen snel klaar zijn. Zorg ervoor dat de groenten zo klein gesneden zijn dat ze tegelijk met de mosselen gaar zijn.
DON'TS
TE VEEL TEGELIJK...
Bereid niet te veel mosselen tegelijk, laten we zeggen niet meer dan 1,5 kilo in een pan. Dit om ervoor te zorgen dat alle mosselen min of meer tegelijk klaar zijn en ze genoeg smaak opnemen.
HET VOCHT WEGGOOIEN
Het vocht dat de bereiding van de mosselen oplevert is een prima bouillon voor bijvoorbeeld sausen of soep.
ALLE SAUS MEESCHENKEN
Als je mosselen in de schelp kookt, is het heerlijk om het vocht uit de pan erbij te serveren. Zorg ervoor dat je niet alles meeschenkt, want het laatste beetje (het onderste in de pan) kan wat zand bevatten.
|